Ametist

Fakta och skötselråd för Ametister.

Ametisten, den lila varianten av kvarts har varit i människans tjänst som smyckessten sedan urminnes tider. De brukade snidas till olika djurfigurer. Egypterna skapade senare otroliga mästerverk med Ametisten. Ametisten tillskrevs även magiska egenskaper. Under vissa perioder var Ametisten dyrare än diamanter. Ametistens världe bestämms främst genom dess färg och klarhet. Även om amestisten inte är en förhållandevis ovanlig ädelsten så är den perfekta färgen och klarheten desto ovanligare. Ametisten är en tålig sten då den tillhör gruppen Kvarts. Den passar bra för vardagliga smycken. Man skall dock vara noga med att inte blanda smycken med stenar i en låda då de kan repa varandra. Ametisten rengörs bäst med en mild tvållösning. Ultaljudstvätt fungerar också bra så länge stenen inte är frakturfylld (ovanligt i kvarts) eller målad. Däremot skall man undvika kemikalier som ex Ammoniak. Ångtvätt skall man undvika då temperaturväxlingen kan få stenen att spricka. Ametisten kan även blekas om den utsätts för direkt solljus under en längre tid. 

Akvamarin

Fakta och skötselråd för Akvamariner

Den vackra blå stenen Akvamarin har varit en populär ädelsten sedan antiken. Dess färg ger associationer till havet och vatten. Därav dess namn, "Akva-marin". Akvamarinen tillhör mineralgruppen Beryll som är ett hårt berylliumaluminiumsilikat-mineral. Akvamarinen är en förhållandevis tålig ädelsten som fungerar bra till vardags. Man skall dock undvika kemikalier som Ammoniak och Alkohol. De kan skada stenen. En mild tvållösning och mjuk tandborste är bäst, se bara till att du sköljer av stenen ordentligt efteråt. Man skall också tänka på att stenen kan skadas om man slår i något hårt eller repas om den skrapar i ett hårdare material som ex. diamant eller korund. Ha för vana att förvara dina smycken med äkta ädelstenar på ett säkert sätt. Behandlingen av akvamariner för att förbättra deras färg är för det mesta bestrålning och den är permanent. Santa Maria är namnet på den vackraste blåfärgen hos Akvamariner och utvinns i Brasilien på orten med samma namn.

Citrin

Fakta och skötselråd för Citriner.

Citrinen, den gul-orangea varianten av kvarts har brukats som ädelsten sedan Egyptiens storhetstid. Den första skriftliga beskrivningen av Citrin på engelska (Citrine) är från 1385 och referear till "Gul Ädelsten". Under 1800-talet upptäcktes det att om Ametist eller Rökvarts utsattes för värme ändrade de färg och blev gula. Helt plötsligt kunde man skapa en mängd Citriner av vanligt förekommande kvartsvarianter. Då Citrinen skiljdes åt från Topas blev det en boom i smyckesindustrin och Citrinen blev mycket populär både hos kvinnor och män. Än i dag är Citrinen en billig och populär ädelsten. Citrin är en tålig sten då den tillhör gruppen Kvarts. Den passar bra för vardagliga smycken. Man skall dock vara noga med att inte blanda smycken med stenar i en låda då de kan repa varandra. Citrin rengörs bäst med en mild tvållösning. Ultaljudstvätt fungerar också bra så länge stenen inte är frakturfylld (ovanligt i kvarts) eller målad. Däremot skall man undvika kemikalier som ex Ammoniak. Ångtvätt skall man undvika då temperaturväxlingen kan få stenen att spricka. Citrin kan även blekas om den utsätts för direkt solljus under en längre tid. 

Granat

Fakta och skötselråd för Granater.

De flesta som hör ordet Granat tänker antagligen på en djupröd ädelsten. Faktum är att Granater finns i flera färger. Granaten har en historia med människan som är över 5000 år gammal. De användes i utsmyckningar och juveler på redan de gamla egyptiernas tid. Man trodde även att de hade helande egenskaper så man kunde till exempel stoppa in dem i sår. Granaten har varit en populär sten genom historiens olika epoker. 

Granater består av olika silikatmineraler. Det är en inte en ovanlig ädelsten och är därför förhållandevis billig jämfört med andra ädelstenar. Dock finns det undantag. Ex Tzavoriter som är gröna är ovanligare och blir därför dyrare. Granater blir också dyrare om de är stora och välslipade.

Granater är en ganska hållbar sten men dess uppbyggnad gör också att den ibland kan vara skör. Därför bör man inte utsätta den för hastiga temperaturväxlingar. De är inte lämpligt att tvätta den med ånga och om den har stora inklusioner kanske man inte ska använda ultraljudsrengöring heller. Det bästa är som vanligt en mild tvållösning med ljummet vatten och en mjuk tandborste för att sedan torka den med en mjuk trasa. Förvara alltid dina smycken med ädelstenar separat och inte nerslängda tillsammans i någon låda.

Kyanite

Fakta och skötselråd för Kyaniter

Kyanit, även kallad "Fattigmanssafir" är en blå sten som fått sitt namn efter grekiskans "Kyanos" som betyder "djupt blå" Kyanit kan dock förekomma i andra färger som vit, grå, grön, orange eller gul. Den kan också vara färglös. Kyaniten är en vacker sten som oftast är ganska billig i jämförelse med Safirer i samma färg och kvalité. Kyaniten kan vara en känslig sten beroende på hur den är slipad mot sin kristall axel. Därför bör man vara försiktig med sina smycken som har Kyaniter. Man skall aldrig använda dem under aktiviteter som sport eller diskning etc. Kyaniten är känslig för stötar. Den rengörs bäst med en mild tvållösning och putsduk. Man skall aldrig använda ångtvätt eller ultraljud på Kyaniter och ej heller kemikalier. Eftersom den är känslig bör man också förvara dem i sitt smyckesskrin insvepta i något tygstycke som skydd.

Kunzit

Fakta och skötselråd för Kunziter

Kunziten är den rosa varianten av mineralet Spodumen. Den rosa varianten (Kunziten) upptäcktes 1902 i USA och har succesivt ökat i popularitet tack vare dess väldigt vackra rosa färg. Spodumen är en relativt hård sten (6.5-7) på mohs skalan men pga dess klyvningsegenskap måste man ändå vara försiktig med den. Den är känslig för stötar och temperaturväxlingar. Kunziten bör också endast rengöras med en mild tvållösning och en putsduk. Den gör sig bäst på aftonsmycken då den har en benägenhet att blekna i direkt soljus. Som alltid skall man förvara sin smycken med ädelstenar på ett säkert sätt och inte nerslängda tillsammans i någon låda

Morganit

Fakta och skötselråd för Morganiter

Morganiten är en "relativt" nyupptäckt ädelsten. Det är en variant av Beryll, även kallad rosa Smaragd. Morganiten fick sitt namn efter ädelstenssamlaren och bankiren J.P Morgan år 1910. Den har blivit en allt populärare ädelsten att ha i smycken de senaste åren. Morganiten är främst känd för att vara rosa men den kommer även i bl.a orange. Orange-rosa är inte en ovanlig färgkombination hos denna ädelsten. Stenen är stabil mot soljus men kan vara känslig för snabba temperaturväxlingar. Den är också resistent mot de flesta rengöringsmedel men vi rekommenderar ändå att man inte använder något annat än en mild tvållösning vid rengöring av stenen. Vi avråder också från ultraljudsrengöring då stenen kan spricka om den har inkulsioner i sig. Smycken med Morganiter förvaras bäst åtskilda och inte nerslängda i någon låda med andra smycken.

OPAL

Fakta och skötselråd för Opaler.

Opalen har varit uppskattad i många kulturer genom historien. Romarna benämnde stenen "Opalus" som betyder just "ädel sten". Den är känd och uppskattad för sitt rika färgspel. 

Opalen är annorlunda jämfört med andra ädelstenar då den saknar kristallsystem. Opalen består av Kiseldioxid och vatten. Den har en lägre hårdhet än kvarts. Den är med andra ord ömtålig och även känslig för temperaturväxlingar. Den bör behandlas på samma sätt som man behandlar pärlor dvs att man inte skall rengöra dem med lösningsmedel eller parfymera sig med smyckena på kroppen. Opaler mår bäst av att rengöras med en putsduk. De bör också förvaras försiktigt eftersom andra stenar och metaller kan skada dem.

Rubin

Fakta och skötselråd för Rubiner.

Rubinen har funnits i människornas hjärtan under urminnes tiderl. Den omnämns i Bibeln, den finns beskriven i texter på Sanskrit. Rubinen är den röda varianten av Korund. Har Korunden en annan färg kallas den för Safir. Det är bara olika spårämnen i stenen som ger de olika färgerna. Rubiner är mycket tåliga ädelstenar och repas i stort sett bara av Diamant. Trots det skall man alltid vara noga med att förvara sina smycken med ädelstenar på ett säkert sätt. Rubiner är också tåliga när det gäller rengöring. Så länge Rubinen inte är behandlad med ex blyglas eller målad (coated) så kan man använda både ånga och ultraljudstvätt. En mild tvållösning är dock alltid att föredra. Rubiner är till 99% behandlade för att förbättra deras utseende. Den vanligaste är Värme. Denna behandling är beständig och påverkar inte stenens hållbarhet. Det gör däremot Frakturfyllning (ex blyglas) som också är en väldigt vanlig metod när det kommer till Rubiner. Man har alltså fyllt i sprickor i stenen med glas och det gör att ädelstenen är ömtåligare än vanligt. Frakturfyllda ädelstenar kostar dock en bråkdel av vad obehandlade stenar gör. Vad man ska tänka på om man köper en frakturfylld sten är att den spricker lätt vid stötar, den går heller inte att slipa om och den kan spricka vid hastiga temperaturväxlingar. Den räknas oftast inte som Rubin heller utan kallas av många gemmologer för kompositmaterial.

Vårt råd är att om du vill ha en fin Rubin men inte har budgeten att köpa en "endast" värmebehandlad Rubin, rekomenderar vi att du överväger att köpa en syntetisk istället. De har precis samma kemiska egenskaper som en naturlig Rubin men kostar endast en bråkdel av den naturliga. De är oftast helt rena och väldigt vackra också.

Glöm inte heller vårt ständiga råd att förvara dina smycken med ädelstenar separat och inte nedslängda i en låda tillsammans med andra smycken då de lätt repar och skadar varandra.

Safir

Fakta och skötselråd för safirer.

Safiren har i urminnes tider symboliserat både kungligheter och religionernas blå himmel. Safirens blåa färg satte standarden för jämförelsen med andra blå stenar. De flesta tänker just på blå stenar när man nämner Safirer. Faktum är att Safirer kan komma i regnbågena alla färger förutom rött då den kallas för Rubin. Rubiner och Safirer är samma sorts ädelsten, Korund.  Det är bara olika spårämnen i stenen som ger de olika färgerna. Safirer är mycket tåliga ädelstenar och repas i stort sett bara av Diamant. Trots det skall man alltid vara noga med att förvara sina smycken med ädelstenar på ett säkert sätt. Safirer är också tåliga när det gäller rengöring. Så länge Safiren inte är behandlad med ex blyglas eller målad (coated) så kan man använda både ånga och ultraljudstvätt. En mild tvållösning är dock alltid att föredra. Safirer är ofta behandlade för att förbättra deras utseende. De vanligaste är Värme och Diffusionsbehandling eller en kombination av båda. Dessa behandlingar är beständiga och påverkar inte stenens hållbarhet. Det gör däremot Frakturfyllning (ex blyglas). Man har alltså fyllt i sprickor i stenen med glas och det gör att ädelstenen är ömtåligare än vanligt. Frakturfyllning är inte lika vanligt i Safirer som i Rubiner men det förekommer. Frakturfyllda ädelstenar kostar dock en bråkdel av vad obehandlade stenar gör.

Smaragd

Fakta och skötselråd för Smaragder

Smaragden. Enligt många ädelstenen nr 1. Smaragden har funnits i människornas hjärtan sedan urminnes tider. Smaragden bröts i det antika Egypten redan för över 3000 år sedan. Smaragden var även drottning Cleopatras favoritädelsten. Smaragden tillhör mineralgruppen Beryll som är ett hårt berylliumaluminiumsilikat-mineral. Även om Smaragden är en förhållandevis hård ädelsten är den ändå spröd och kan lätt gå sönder om den utsätts för slag eller snabba tempraturväxlingar. Detta beror på att Smaragden ofta har många inneslutningar. Därför är det bra att den sitter i en skyddad sättning. Smaragder som sitter i smycken bör även förvaras på ett säkert sätt och inte nerslängda i en låda med andra smycken. Den skall också rengöras varsamt (ej tvål och vatten) samt aldrig läggas i en ultraljudstvätt. Det räcker med en putsduk. Av detta skäl är det ej heller lämpligt att de sitter i silversmycken då de ofta kräver kemisk rengöring. De flesta smaragder är oljebehandlade för att bättra på deras klarhet. Den oljan kan försvinna med tvål samt andra kemikalier och stenen kan då få ett sämre utseende. Oljan i smaragden kan även försvinna med tiden och då kan man lämna in den till en juvelerare som oljebehandlar den. Det är ingenting du kan göra hemma då det krävs en särskild utrustning.

Spinell

Fakta och skötselråd för Spineller

Spinellen, med dess mörka färg och djup har funnits med i människans historia under lång tid. Många ser inte skillnad på Spineller och Safirer samt Rubiner. Det är till och med så att många av världens finaste kronjuveler med namn som ex "Den Svarte Prinsens Rubin" faktiskt är en stor Spinell. Förr i tiden kunde man inte göra skillnad på olika ädelstenar. Röda kallades ofta för Rubiner och blå för Safirer. Spinellen är en mycket hård sten (8 på mohs skalan) och passar därför i alla sorts smycken. Spineller finns i nästan lika många olika färger som safirer men är oftast mycket billigare. En spinell kan utan problem behandlas med ultraljudsrengöring. Dock ska man tänka på att vissa inklusioner i stenen kan göra den skörare. Det allra bästa är en varm tvållösning eller en putsduk.

Tanzanit

Fakta och skötselråd för Tanzanit

Tanzaniten är en ganska nyupptäckt ädelsten. Den upptäcktes av Massaierna år 1967 och finns bara på ett ställe i världen, Tanzania. Tanzaniten blev snabbt en populär ädelsten pga av dess vackra färg. Tzavoriten genomgår rutinmässigt värmebehandling för att bli av med bruna nyanser i stenen och behandligen är permanenet.  Tzavoriten är en känslig ädelsten och kan gå sönder om den utsätts för slag eller snabba tempraturväxlingar. Därför är det bra om den sitter i en skyddad sättning. Tanzaniter som sitter i smycken bör även förvaras på ett säkert sätt och inte nerslängda i en låda med andra smycken. Den skall också rengöras varsamt med tvål och vatten samt aldrig, aldrig läggas i en ultraljudstvätt eller ångtvätt. Då den också är känslig för vissa typer av kemikalier är det ej heller lämpligt att de sitter i silversmycken då de ofta kräver kemisk rengöring. 

Topas

Fakta och skötselråd för Topaser.

De flesta som hör ordet Topas tänker säkert på en gul ädelsten. Det har blivit inpräntat hos de flesta från Algas gamla brädspel Den försvunna diamanten.

Faktum är att idag är de flesta Topaser på marknaden blåa. Topasen har använts sedan antiken i smycken. Topasen har även tillskrivits magiska egenskaper som exempelvis att den kunde bryta magi och stilla vrede. När man på 60-talet upptäckte att färglös Topas kunde bestrålas så den blev blå översvämmades marknaden med blå Topaser. Det gör att den är en av de billigaste ädelstenar man kan hitta idag.

Topasen är en mycket hård sten. Den är hårdare en kvarts men den är ändå känslig pga dess kristallstruktur. Därför rekomenderas endast en mild tvållösning med mjuk borste samt torka med en duk. Topasen är ofta behandlad med strålning eller värme. Behandlingen är permanent dock kan Topasen ändra färg om den utsätts lång tid för solljus. En annan vanlig behandling är att man målar Topasen ett mikroskåpiskt tunt lager med metalloxid. Det ger en riktigt häftig färg och kallas för Mystisk Topas (Mystic Topaz). Denna behandling är väldigt ömtålig. Den klarar vardagen men skadas lätt av lösningsmedel och hård putsning. Återigen är den milda tvållösningen att rekomendera. Som alltid skall du förvara dina ädelstenssmycken separerade och inte nedslängda tillsammans i en låda.

Övriga Ädelstenar

Turmalin

Fakta och skötselråd för Turmaliner.

Turmalinen är ädelstenarnas blandgodis. De finns i de flesta färger och är ofta väldigt överkomliga i pris. Turmalinen misstogs under många år för andra ädelstenar då man inte kände till att Turmalinen är ett eget mineral. De finaste turmalinerna kommer från Brasilien och där hittade man också de första Paraiba Turmalinerna (Paraiba efter orten). Dessa Turmaliner innehåller spår av koppar som skapar deras vackra färg. De skall inte förväxlas med den vanliga blå Turmalinen som kallas för Indicolit. Fina exemplar av neonblå Paraiba Turmaliner är dock extremt dyra. Vi rekommenderar därför att köpa Paraibaturmaliner som är certifierade. Turmalin är ett ganska tåligt mineral. De klarar för det mesta exponering i solljus och klarar rengöringsmedel. Däremot kan de skadas av hastiga temperaturväxlingar och särskilt om de har större inklusioner. Vi rekomenderar en mild tvållösning och en mjuk barntandborste. Turmaliner skall, som andra ädelstenar, förvaras separat och inte nedslängda i någon låda tillsammans med andra smycken.

Zirkon

Fakta och skötselråd för Zirkoner.

Zirkonen blandas ofta ihop med den syntetiska stenen Cubisk Zirkonia. Detta är dock helt fel då deras kemiska och optiska egenskaper är helt olika. Den färglösa Zirkonen var populär som simulant för Diamanter i början av förra sekelskiftet pga av dess eld. Zirkonens ljusspridning ligger straxt under Diamantens och var således ett utmärkt billigare alternativ. När syntetiska billiga alternativ som ex Cubisk Zirkonia började massproduceras föll Zirkonen lite i glömska vilket är synd då Zirkonen är en fantastisk ädelsten i sig själv. Zirkonen är ett av planetens äldsta mineral och kan dateras till över 4 miljarder år tillbaka. Zirkonen är en ganska tålig ädelsten och passar bra att ha i smycken. Däremot skall man vara försiktig med stötar då den kan spricka. Om Zirkonen är värmebehandlad och utsätts för starkt ljus (solen) under en längre tid kan den återgå till sin orginalfärg som vanligtvis är ljusbrun. Zirkonen är tålig mot kemikalier men kan skadas vid hastiga temperaturväxlingar samt att den kan ändra färg vid stark värme. Därför skall man inte använda ångtvätt eller ultraljudsrengöring. Det bästa är som vanligt en mild tvållösning och en mjuk borste. Förvara alltid dina smycken med ädelstenar åtskillda och inte nerslängda tillsammans i en låda.

Diamant

Fakta och skötselråd för Diamanter.

Människan har åtrått Diamanter sedan urminnes tider. De första Diamntfyndigheterna gjordes i Indien redan under 400-talet f.kr.

Under lång tid var Indien den enda exportören av Diamnter vilket gjorde dem ytterst exklusiva men senare fyndigheter i Afrika, Australien och Kanada bl.a. har gjort dem mer lättillgängliga under senare tid. Trotsa att fyndigheterna blir fler så gör efterfrågan på Diamanter att priset fortfarande ligger högt. Diamanter är inte så ovanliga som man kan tro. De är skapade av ett av planetens vanligaste grundämne: KOL. Det är extrem värme och ett extremt tryck som gör att kolet ombildas till sin kristallina variant, Diamant. 2019 beräknades den samlade årsproduktionen från världens diamantgruvor ligga på ca 142 miljoner Carat, det vill säga 2840000 kg rå diamnter. Till det skall läggas den syntetiska produktionen av Diamanter som även ökar varje år. 2018 beräknades produktionen av industridiamanter till hisnande 14,6 MILJADER carat. Jämför detta med den beräknade årliga produktionen av Smaragder som ligger på ca 6000kg.

Diamanten är en robust ädelsten som ligger högst på Mohs Hårdhetsskala. Trots att det är världens hårdaste materiel så kan den skadas. De flesta har säkert hört myten om att man kan testa en diamant genom att slå på den med en hammare. Gör inte det. Även om nu Diamanten är världens hårdaste materiel så finns det ändå kristallstrukturer och andra orenheter i den som gör att den kan splittras. Diamanten klarar de flesta rengöringsmetoder såvida inte den är frakturfylld. Då får den inte utsättas för ammoniak (finns i många rengöringsmedel) eller höga temperaturer (300 C). Om du har dyra diamantsmycken (stora Diamanter) bör du förvara dem i ett brandklassat skåp då Diamanter börjar brinna vid 850 C (de är ju gjorda av Kol). 

Vi rekommenderar alltid att man rengör sina ädelstenar med en mild tvållösning och en mjuk putstrasa alternativt en väldigt mjuk borste (barntandborste). Smycken med ädelstenar skall också förvaras separat då de lätt skadar varandra och repar metallerna.

Tillagd i varukorgen